Χρόνος, χώρος, μύθος και γεγονότα

Οι δύο επόμενοι ομιλητές έρχονται μαζί από ένα διαφορετικό χώρο και χρόνο! Τι λέτε; Να ταξιδέψουμε μαζί τους;

Η αξία του χρόνου στο Ντοκιμαντέρ. Η αναζήτηση της προσωπικής μαρτυρίας και της ιστορικής αλήθειας μέσα από στρεβλώσεις και σκοπιμότητες. Πως αφηγούνται τα γεγονότα αυτοί που τα έζησαν; Για το ίδιο γεγονός μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές. Πως ξεχωρίζουμε το μύθο και την σκοπιμότητα, από την πραγματικότητα και γιατί αυτό δεν είναι πάντα εφικτό;

 

Οι δημιουργοί της Μηχανής του Χρόνου, Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος, παρουσιάζουν πως δημιουργούν “σκηνές” που δείχνουν τη διαφορετική αντίληψη που έχουν για την ιστορία, οι πρωταγωνιστές ή οι μελετητές της. Εξηγούν ποια είναι η διαφορά του τηλεοπτικού χρόνου και του πραγματικού. Και το κυριότερο, πως μερικές φορές ο χρόνος διδάσκει και άλλες απλά επαναλαμβάνεται, και οι άνθρωποι κάνουν τα ίδια λάθη…σε διαφορετικές εποχές.

 

Ο Χρήστος  Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα επισκεπτών υγείας στο ΤΕΙ Αθήνας. Με οδηγό την καρδιά και συνοδοιπόρους την αγάπη και το όνειρο, εργάστηκε ως μάχιμος ρεπόρτερ στις ειδήσεις μεγάλων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και ως  αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ειδήσεων. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια διευθύνει και παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία την τηλεοπτική εκπομπή έρευνας “Μηχανή του Χρόνου”. Έχει λάβει το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση το 2012 για την προαγωγή της δημοσιογραφίας, ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές και στην Κύπρο, με το τηλεοπτικό βραβείο κοινού.


 

Με γνώμονα “την αξία του να ξαναβλέπεις τα πράγματα” μπήκε στο χώρο της συγγραφής εκδίδοντας δύο ιστοριογραφικά βιβλία το “Ιστορίες από τη μηχανή του χρόνου” και το “Ένοχοι και αθώοι”. Συνεχίζει ακάθεκτος διευθύνοντας δύο κοσμαγάπητες ιστοσελίδες, τη “Μηχανή του Χρόνου” και τη “Μηχανή του Χρόνου”-Κύπρος. Είναι λάτρης της ιστορίας, της φωτογραφίας και της θάλασσας και του αρέσει να είναι “καπετάνιος” στο Αιγαίο.

 

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος σπούδασε δημοσιογραφία στο Αθηναϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας. Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 από το ραδιόφωνο. Εργάστηκε, έπειτα, σε σημαντικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Από το 2009 εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός και παράλληλα επιμελείται το σενάριο, την οπτικοποίηση σε ντοκιμαντέρ, τις έρευνες και τα αφιερώματα της τηλεοπτικής εκπομπής έρευνας η “Μηχανή του Χρόνου”.

 

Ακαταπόνητος και ανεξάντλητος επεκτείνει την εργογραφία του, καθώς έχει αναλάβει το σενάριο και τη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ. Επίσης έχει συγγράψει αρκετά βιβλία. Επιπλέον συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και έχει αναλάβει δημοσιογραφικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Χρήστο Βασιλόπουλο.