• Post author:
  • Reading time:1 mins read

“Επαναπροσδιορίζοντας την πραγματικότητα για μένα είναι να φέρεις τα πάνω κάτω. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις από το μηδέν για να το πετύχεις αλλά μπορείς να βάλεις γερές βάσεις και να το προσπαθήσεις. Κανείς δεν θα σου εγγυηθεί ότι θα βιώσεις νέες εμπειρίες ή ότι θα βρεις το νόημα της ζωής μέσα από αυτή την διαδικασία. Οτιδήποτε όμως καταφέρεις θα είναι σίγουρα πολύτιμο και μοναδικό για σένα και κατ’ επέκταση για τον υπόλοιπο κόσμο. Το ταξίδι της ζωής μας είναι μεγάλο και εμείς κρατάμε τα ηνία. Αυτό που κάποτε ήταν εξαιρετικό τώρα είναι απλά συνηθισμένο. Επαναπροσδιορίζουμε την πραγματικότητα γιατί θέλουμε να βρούμε ξανά το εξαιρετικό και να το κάνουμε μοναδικό”, μας λέει η δεύτερη ομιλήτρια του TEDxAUEB που παρουσιάζουμε.

Urania Gazelli

Urania Gazelli είναι το καλλιτεχνικό όνομα-brandname που επιλέχθηκε από την Ελληνίδα σχεδιάστρια Ουρανία Γιουρμετάκη για την συλλογή της με plexiglass τσάντες.

Η Urania Gazelli γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Από μικρή της άρεσαν τα puzzle και να φτιάχνει διάφορα σχήματα ή κατασκευές με τους κύβους lego. Μεγαλώνοντας άρχισε να πηγαίνει όλο και πιο συχνά στην οικογενειακή επιχείρηση όπου πάντα μπλεκόταν στις κατασκευές του πατέρα της επιμένοντας πως θέλει να τον βοηθήσει!

Σπούδασε στον ΑΚΤΟ και αποφοίτησε το 2008 με Bachelor of Arts in Industrial Design απότο Middlesex University of London. Παράλληλα με την δουλειά του πατέρα της ασχολήθηκε και με την εσωτερική διακόσμηση όπου έκανε την πρακτική της για 2 χρόνια σε ένα μεγάλο project στην Αθήνα σχεδιάζοντας εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους αλλά και ειδικές κατασκευές όπου αρκετές από αυτές επιμελήθηκε.

“Επηρεασμένη από τις κατασκευές με plexiglass που κάνουμε στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε και βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια τις δυνατότητες που υπάρχουν με αυτό το υλικό, ήθελα να το εξελίξω και να το φέρω περισσότερο στα μέτρα μου μιας και είμαι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια. Έχοντας το knowhow για το plexiglass, τα απαραίτητα εργαλεία και χώρο πήρα το ρίσκο να δημιουργήσω μια σειρά από plexiglassclutchbags χειροποίητες και να προσπαθήσω να τις εντάξω στον χώρο του design και της μόδας.”

Το 2010 μεταξύ σοβαρού και αστείου σχεδιάζει την 1η τσάντα από πλεξιγκλάς και μετά από παρότρυνση φίλων και οικογένειας αποφασίζει την άνοιξη του 2011 να κάνει μια έρευνα πάνω στα υλικά, εξαρτήματα, χρώματα, σχήματα, τεχνοτροπίες κτλ. που χρειαζόταν για την κατασκευή μιας τσάντας γενικά αλλά και ειδικά με το συγκεκριμένο υλικό χρειάστηκαν πολλές δοκιμές για να καταλήξει πως θα είναι μια τσάντα και όχι ένα κουτί.

Urania Gazelli Creations

Τον Μάρτιο του 2012 παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή της από χειροποίητες plexiglass τσάντες στο Παρίσι στην διεθνή έκθεση αξεσουάρ μόδας PREMIERE CLASSE.

“Στην πρώτη μου έκθεση στο Παρίσι πέρσι τον Μάρτιο, την πρώτη μέρα που πήγα εκεί συνειδητοποίησα το βήμα που πάω να κάνω. Φοβήθηκα και σάστισα για αρκετή ώρα. φοβόμουν ότι δεν θα πετύχει, ότι δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω. Το ίδιο θα έχουν νιώσει όλοι οι άνθρωποι που για πρώτη φορά πατάνε στα δικά τους πόδια και προσπαθούν μόνοι τους, όμως πιστεύω πως για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική η στιγμή αυτή.

Εκείνη ήταν η στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσω μια αγορά που δεν ήξερα καθόλου και να την προσεγγίσω με όσο πιο απλό, ταπεινό τρόπο μπορούσα χωρίς όμως να λείπει ούτε μια στιγμή η λαχτάρα και το πάθος που είχα για το δημιούργημα μου. Η Ελλάδα δεχόταν και δέχεται τα πυρά όλων των χωρών και η αντιμετώπιση είναι επιεικώς άσχημη. Έπρεπε να το αλλάξω όλο αυτό και να τους δείξω ότι υπάρχει και η Ελλάδα που δουλεύει, που προσπαθεί και που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Μπορεί να κάνει την ανατροπή γιατί υπάρχει θέληση.”

“Οι περισσότεροι που με προσεγγίζουν στο εξωτερικό όταν παρουσιάζω την συλλογή μου, έρχονται και μου μιλάνε στα ιταλικά ή πιστεύουν πως είμαι έπο την Ιταλία και σοκάρονται τη στιγμή που λέω πως η συλλογή είναι Made in Greece. Το επώνυμο της γιαγιάς μου έχει ρίζες από Σικελία και γι αυτό ακούγεται ιταλικό. Είναι όμως αστεία η στιγμή που ο άλλος ξεκινάει να σου μιλάει και εσύ προσπαθείς να βρεις μια σωστή στιγμή να τον διακόψεις και να του πεις “Sorry English please, I am from Greece”.