• Post author:
 • Reading time:1 mins read

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τον διαγωνισμό Students Act, μαζέψαμε τις 10 δημοφιλέστερες απορίες που έχουν προκύψει τόσο για την αίτηση, τη διαδικασία συμμετοχής και επιλογής αλλά και την υλοποίηση των ιδεών. Εάν υπάρχουν επιπλέον απορίες ή χρειάζεστε επιπλέον επεξηγήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή να αφήσετε τα σχόλιά σας παρακάτω.

 • Τι είναι το Students Act και ποιος το διοργανώνει;

Το TEDxAUEB Students Act είναι ο διαγωνισμός ιδεών που διοργανώνεται από την ομάδα του TEDxAUEB στα πλαίσια του συνεδρίου, με συνδιοργανώτρια τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ. Καθώς το TEDx ως διοργάνωση και ως συνέδριο είναι αφιερωμένο στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, το Students Act είναι αφιερωμένο στις ιδέες που αξίζει όχι μόνο να διαδοθούν, αλλά να γίνουν και πράξη.

 • Οι ιδέες που καταθέτονται τι μπορεί να αφορούν;

Το Students Act είναι διαγωνισμός ιδεών για τη βελτίωση και ανάπτυξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι οι ιδέες μπορεί να αφορούν το πρόγραμμα σπουδών και την εκπαιδευτική διαδικασία, τις υπηρεσίες που παρέχει το πανεπιστήμιο στους φοιτητές ή που θα θέλαμε να παρέχει, αναβάθμιση των υποδομών και των κτηρίων του πανεπιστημίου, άλλες δραστηριότητες και πτυχές της φοιτητικής ζωής καθώς και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι θα βελτιώσει την εμπειρία μας ως φοιτητές του ΟΠΑ.

 • Πώς μπορώ να καταθέσω την ιδέα μου και να συμμετέχω στον διαγωνισμό;

Για να συμμετέχει κάποιος στον διαγωνισμό πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση που βρίσκεται στο www.studentsact.tedxaueb.com ΚΑΙ το action plan που αποστέλλεται σε όσους τη συμπληρώσουν με mail, μέχρι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

 • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Στον διαγωνισμό Students Act μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές όλων των προγραμμάτων σπουδών του ΟΠΑ (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά). Οι συμμετοχές μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές. Τις ομαδικές συμμετοχές είναι δυνατόν να στελεχώσουν και άτομα που δεν είναι φοιτητές του ΟΠΑ, από ειδικότητες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των ιδεών.

 • Πώς να συμπληρώσω το Action Plan;

Το Action Plan που αποστέλλεται σε όσους καταθέσουν την ιδέα τους είναι μια πλήρης ανάλυση για την υλοποίηση της. Συμπεριλαμβάνει τους στόχους που θα ικανοποιήσει η ιδέα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανάλυση των πόρων που θα χρειαστούν και του κόστους υλοποίησης, καθώς και το πιο μακροπρόθεσμο πλάνο και τη βιωσιμότητα της ιδέας και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί με τα χρόνια. Είναι θεμιτό και θα αξιολογηθεί θετικά η αναλυτική περιγραφή του σχεδίου δράσης, με σαφήνεια και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Όσο πιο αναλυτικό αλλά και στοχευμένο είναι, τόσο πιο κατανοητό θα γίνει στην κριτική επιτροπή. Για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια χρειαστείτε, η ομάδα του TEDxAUEB είναι εδώ για να σας υποστηρίξει στο [email protected], όπως και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΟΠΑ.

 •  Έχω μια ιδέα που χρειάζεται άτομα για την υλοποίηση αλλά δεν έχω ομάδα. Μπορώ να συμμετέχω;

Ναι! Στο κομμάτι των ανθρώπινων πόρων μπορείτε να αναλύσετε τι ανάγκες υπάρχουν από άτομα και ειδικότητες και αν η ιδέα σας κερδίσει και προχωρήσει στην υλοποίηση θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τα κατάλληλα άτομα για να στελεχώσετε την ομάδα σας. Επιπλέον, είναι δυνατόν για την υλοποίηση της ιδέας να εμπλακούν φοιτητικές ομάδες του ΟΠΑ που ήδη υπάρχουν.

 • Ποια είναι τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού;

Μετά την προθεσμία των αιτήσεων στις 17 Φεβρουαρίου, οι ιδέες θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή από όπου θα προκύψουν οι 10 καλύτερες που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού. Αυτές θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου και μέχρι τις 14 Μαρτίου θα υπάρχει online ψηφοφορία από το κοινό. Οι 10 ιδέες εν τω μεταξύ θα προετοιμάζονται για να παρουσιαστούν στο TEDxAUEB, όπου θα υπάρχει ειδικός χώρος για την έκθεσή τους. Στις 14 Μαρτίου, έπειτα από συμψηφισμό της βαθμολογίας της κριτικής επιτροπής και της ψηφοφορίας από το κοινό, θα ανακοινωθούν οι 3 πρώτες οι οποίες θα έχουν 3 λεπτά να παρουσιαστούν στη σκηνή του TEDxAUEB. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις 15 Μαρτίου, οι παρευρισκόμενοι θα ψηφίσουν ανάμεσα στις 3 πρώτες ιδέες και βάση το αποτέλεσμα θα προκύψει η τελική κατάταξη.

 • Ποιοι θα συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού;

Την κριτική επιτροπή του Students Act θα αποτελούν ένας εκπρόσωπος από την ομάδα του TEDxAUEB, ένας εκπρόσωπος από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΟΠΑ, καθηγητές του ΟΠΑ από διάφορα τμήματα και εξωτερικοί συνεργάτες. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής είναι: Ειρήνη Νικάνδρου, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Μαρκετινγκ & Επικοινωνίας ΟΠΑ, Βασίλειος Παπαδάκης, καθηγητής και πρόεδρος τμήματος ΟΔΕ Ελένη Σαλαβού, καθηγήτρια τμήματος ΟΔΕ Σταύρος Τουμπής, καθηγητής τμήματος Πληροφορικής Κωνσταντίνα Τσοέρερ, Executive director at loft2work. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι που θα συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή.

 • Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι καλύτερες ιδέες;

Κατά τη συμπλήρωση της ιδέας οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τα εξής κριτήρια: Να είναι υλοποιήσιμη, δηλαδή να μπορεί να ξεκινήσει η πραγματοποίησή της άμεσα και να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εφικτού Να έχει θετικό αντίκτυπο στο ΟΠΑ. Ψάχνουμε ιδέες που όντως θα βελτιώσουν το πανεπιστήμιο και τη φοιτητική κοινότητα Να είναι βιώσιμη, δηλαδή να είναι κάτι που θα μείνει, να μπορεί να συνεχιστεί και από άλλους και να μπορεί να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου

 • Και μετά τον διαγωνισμό, τι;

Μετά το TEDxAUEB στις 15 Μαρτίου όπου θα αναδειχθούν οι 3 νικήτριες ιδέες, η οργανωτική επιτροπή του TEDxAUEB θα υποστηρίξει τα άτομα και τις ομάδες στο κομμάτι της υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείτε ένα δίκτυο ανθρώπων και φορέων τόσο του πανεπιστημίου όσο και εκτός για να παρέχουν υπηρεσίες και όποια απαραίτητη βοήθεια. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη συμμετοχή των νικητών στα workshops που διοργανώνονται για το διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας του ΟΠΑ, συμμετοχή σε workshops του ThinkBiz, συμμετοχή καθηγητών ως μέντορες, επικοινωνία και υποστήριξη από τη διοίκηση του ΟΠΑ και άλλα. Περισσότερα θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι το TEDxAUEB στις 15 Μαρτίου.