• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ζωντανά σε εκπομπή του Ο.Π.Α Radio ένας ακόμα ομιλητής, ο οποίος προτάθηκε από το κοινό του TEDxAUEB και επιλέχθηκε ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους για να μοιραστεί μαζί μας τις ιδέες του που αξίζουν να διαδοθούν.

DSC_0115Ο Δημήτρης Τσάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Σπούδασε Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία στην ΑΣΟΕΕ και έχει κάνει το ΜΒΑ του στην Ολλανδία. Είναι Ελληνοϊρλανδός, κάτι που φαίνεται του έβαλε το μικρόβιο των ταξιδιών (αρχικά ‘υποχρεωτικά’ στην Ιρλανδία, τώρα πια έχοντας γυρίσει ‘εθελοντικά’ Ευρώπη, Αμερική και Ασία). Αυτό τον κάνει ιδιαίτερα φτωχό σε χρήματα, αλλά ιδιαίτερα πλούσιο σε εμπειρίες (με αυτό παρηγορείται τουλάχιστον…).

Έχει τη συνήθεια να παρατηρεί πολύ έντονα την κοινωνική μηχανική κάθε μέρους που επισκέπτεται και συγκεκριμένα τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους ως μέλος μιας κοινωνίας – οι διαφορές βοηθούν πολύ στο να εξηγήσει τί οδηγεί άλλες κοινωνίες στην πρόοδο μέσω συνεχούς τρεξίματος, ενώ άλλες στην ευημερία μέσω απλής έξυπνης οργάνωσης.

“Το βασικότερο εφόδιο που πρέπει να έχει κάποιος σήμερα για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς και σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον είναι το ανοιχτό μυαλό. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και σύμφωνο με τη δική σου κοσμοθεωρία – αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να συνηθίσει ότι θα το εισπράττει διαρκώς. Η παγκόσμια αγορά ελίσσεται ταχύτατα για να βρει τους καλύτερους που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που αναδύονται και η ευελιξία σκέψης είναι σημαντικό προσόν.”

Έχει εργαστεί κυρίως σε μικρές εταιρίες ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας, κάτι που τον κάνει να έχει άποψη επί παντός επιστητού σε ενοχλητικό βαθμό. Ο υπερκαταμερισμός εργασίας δεν είναι κάτι που ασπάζεται.

Τον τελευταίο καιρό ασχολείται ενεργά με τη δημιουργία του Investors Club Greece, μια πλατφόρμα που θα φέρει σε επαφή διεθνείς επενδυτές με ελληνικές εταιρίες που θέλουν να κάνουν το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξή τους. Χαρακτηριστικά μας λέει: “No excuses that there’s no funding available! Get out there and propose something! ”

Ο Δημήτρης πιστεύει ότι το μέλλον της εργασίας αλλάζει. Μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τις εξελιγμένες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία για επικοινωνία και συνεργασία διαδικτυακά, δουλεύοντας από οπουδήποτε στον κόσμο για πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εργασία δεν μετριέται πλέον με εργατοώρες, αλλά με το παραγόμενο αποτέλεσμά του, δίχως να έχει σημασία από πού παράγεται ή σε πόσο χρόνο. Χαρακτηριστικά μας λέει ότι στην δική του καθημερινότητα, δουλεύει από το σπίτι του στην Αθήνα για την επιχείρησή του που εδρεύει στην Ολλανδία και επικοινωνεί με τους πελάτες της στο Κατάρ.

“Ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή στην Ελλάδα για τους νέους, η εργασία από απόσταση ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και προσφέρει διέξοδο σε μια νεολαία που τείνει να χάσει την ελπίδα της. Όχι λοιπόν, το μπαρ της γειτονιάς ή το λογιστικό γραφείο στο κέντρο δεν είναι οι μόνες μας επιλογές. Η γενιά μας είναι ίσως από τις πιο μορφωμένες παγκοσμίως και επιβιώνει σε ένα πολύ αντίξοο περιβάλλον – ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας στις ευκαιρίες που μας προσφέρει η τεχνολογία και η εκπαίδευση για την οποία τόσο σκληρά παλέψαμε!”

Τον Δημήτρη θα ακούσουμε ζωντανά στις 15 Μαρτίου από τη σκηνή του TEDxAUEB, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.