• Post author:
  • Reading time:1 mins read

damianos1Σε ένα TEDx πανεπιστημίου δεν θα γινόταν να λείπει κάποιος ομιλητής από τον ακαδημαϊκό χώρο. Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, μετά πάλι από την Αθήνα στην Silicon Valley, ο Δαμιανός Χατζηαντωνίου είναι καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, με τεράστια ερευνητική προσφορά και μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στους χώρους των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Όπως μας λέει, «επαναπροσδιορίζοντας την πραγματικότητα» για αυτόν σημαίνει προσπάθειες, πρωτοβουλίες, κινήσεις που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον κόσμο. Να υπάρχει η επιθυμία, η θέληση, η δημιουργία σου να έχει ένα impact. Το αποτέλεσμα δεν έχει τόση σημασία. Να υπάρχει, αν μπορούμε να πούμε, «intellectual mobility”.
Ο Δαμιανός Χατζηαντωνίου έλαβε το πτυχίο του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας τον Ιούνιο του 1991 (summa cum laude), και συνέχισε τις σπουδές του στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Courant Institute of Mathematical Sciences στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (M.Sc., Δεκ. 1992) και στο Columbia University (M.Phil., Feb. 1996, Ph.D., June 1997).
Τα ενδιαφέροντά του στην ακαδημαϊκή έρευνα συμπεριλαμβάνουν τα big data, business intelligence (data warehousing, OLAP), large-scale analytics (MapReduce and beyond), query processing, data streams and real-time analysis. Έχει δημοσιεύσειπάνωαπό 30 άρθρα σε κορυφαία συνέδρια και περιοδικά, όπως τα VLDB, ICDE, EDBT, KDD, SIGMOD, Journal of Information Systems, Journal of Data και Knowledge Engineering. Η ερευνητική του δουλειά έχει επηρεάσει τον SQL server της Microsoft, τα 8i και 9i Systems της Oracle, και το American National Standards Institute SQL Standard. Υπάρχουν πάνω από 11 αμερικάνικες πατέντες που χρησιμοποιούν την ερευνητική δουλειά του Δαμιανού ως πρωτεύουσα αναφορά (μεταξύ αυτών, 4 από τη Microsoft, 2 από την IBM και 2 από την Oracle) και πάνω από 150 παραπομπές στη δουλειά του. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Προφητεύοντας το “next big thing” στον τομέα της τεχνολογίας ο κ. Χατζηαντωνίου επιλέγει τους αισθητήρες. «Σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, συσκευή, ακόμα και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αν σήμερα μιλάμε για Big Data, τότε δεν ξέρω ποιος όρος θα υπάρχει. Τα δεδομένα που θα παράγονται θα είναι ασύλληπτου όγκου και θα «κουβαλάνε» εκπληκτική πληροφορία (χώρος, χρόνος, μετρήσεις). Το σημερινό data mining και η εξαγωγή συμπερασμάτων θα μοιάζει παιχνιδάκι. Στην ουσία θα ψηφιοποιήσουμε την πραγματικότητά μας».
Πέρα από την ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Δαμιανός έχει εμπλακεί με αρκετά τεχνολογικές start-up εταιρίες. Η εταιρία Panakea Software Inc. την οποία ίδρυσε το 1998 στη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε μια τεχνολογία database querying/reporting, η οποία εκτελούσε συγκεκριμένα αναλυτικά tasks ευκολότερα να εκφραστούν και γρηγορότερα να αξιολογηθούν. Η εταιρία Voice Web SA που ίδρυσε το 2001 στην Αθήνα, επικεντρώθηκε σε εφαρμογές ομιλίας και τηλεπικοινωνιών. Η Voice Web αποτελεί την πλέον ηγετική εταιρία στα Βαλκάνια στις εφαρμογές σχετικές με την ομιλία. Το 2011 η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε μερίδιο της Voice Web. Στους πελάτες της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται οι Vodafone, Wind, Alpha Bank, Village Cinemas, Athens Festival κ.α. Ο Δαμιανός έχει υπηρετήσει το 2007-2008 ως Ανώτερος Ερευνητικός Σύμβουλος πάνω στα big data, στην Aster Data Systems, μια υψηλού προφίλ start-up εταιρία τεχνολογίας βάσεων δεδομένων, με έδρα την Silicon Valley.
Από τις εμπειρίες του στη Silicon Valley έμαθε ότι “ο τρόπος σκέψης μας πρέπει να είναι flat, simple and efficient. Ό,τι ακούγεται πολύπλοκο, μάλλον είναι λάθος. Η μεγάλη διαφορά με την Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι Αμερικάνοι λένε: «αυτό ακούγεται καλό, ας το κάνουμε», ενώ οι Ευρωπαίοι λένε «αυτό ακούγεται καλό, ας το σκεφτούμε». Σαν αποτέλεσμα, οι Αμερικάνοι αφήνουν τις ιδέες να τους οδηγήσουν, ενώ οι Ευρωπαίοι μπαίνουν μπροστά τους και προσπαθούν να τις ελέγξουν.”
Τον καθηγητή Δαμιανό Χατζηαντωνίου θα ακούσουμε στις 15 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μια ομιλία σχετική με τα νεότερα trends της τεχνολογίας που θα πρωταγωνιστήσουν τα χρόνια που έρχονται.