• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά σύντομα το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον τράβηξε σε άλλα μονοπάτια. Ο κατά συρροή επιχειρηματίας Θεόφιλος Βασιλειάδης είναι ένας από τους ομιλητές στο TEDxAUEB στις 15 Μαρτίου.

“Αν δεν ρισκάρει κάποιος στα 22 του, είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνει στα 42 του. Από την άλλη, στη φράση «λελογισμένο ρίσκο», πρέπει να κρατάει κανείς τόσο το «ρίσκο» όσο και το «λελογισμένο». Δεν είναι απλό «παιχνίδι» η επιχειρηματικότητα και όποιος «μπαίνει στον χορό» πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά και τα πιθανά οφέλη αλλά και τις δυσκολίες που αυτή η προσπάθεια συνεπάγεται.”

Theo officialΤο καλοκαίρι του 1997, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, με συνοδοιπόρο τον Φάνη Ρήγα, συμφοιτητή του τότε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκίνησε ένα ταξίδι, γεμάτο έντονες στιγμές και συναισθήματα, δημιουργώντας την εταιρία Καριέρα στην Αθήνα. Στα επόμενα χρόνια είχε την τύχη να ηγηθεί μιας ομάδας εξαιρετικά ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθώς δημιούργησε μια σειρά από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, καθώς και στη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι όπου και περνάει πλέον τον περισσότερο από το χρόνο του.

Η επιχειρηματική του πορεία τιμήθηκε το 2000 από τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας και την Ελληνική Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το Αριστείο Εξαιρετικής Επιχειρηματικής Επίδοσης.

Για το πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα μας λέει ότι θα ακουστεί κάπως ακραίο, αλλά η γνώμη του είναι ότι στην Ελλάδα δεν λείπουν ούτε οι ιδέες ούτε η θεωρητική υποβοήθηση μιας νέας επιχείρησης. Αυτό που λείπει είναι το περιβόητο “access to capital”, οπότε και πιστεύει ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τους τρόπους να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη «δίοδο» για τους φοιτητές του στην χρηματοδότηση, είτε βοηθώντας τις σχέσεις με τις τράπεζες είτε με τη δημιουργία κάποιου incubator fund που θα δίνει μια υποστήριξη στα πρώτα βήματα των επίδοξων “start-upers”.

Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι πως να ισορροπήσει μεταξύ της πλημμύρας νέων ιδεών που έρχονται στο δρόμο του (από τον ίδιο και τους συνεργάτες του) και των δύο μικρών θαυμάτων που τρέχουν μέσα στο σπίτι του, κυνηγώντας τον ίδιο και τη γυναίκα του Λώρα (την 21 μηνών Σήλια και τον 3,5 μηνών Στέφανο).

Την ίδια στιγμή, κάνοντας τον ζογκλέρ πάνω σε ένα rollercoaster, διαρκώς αναζητά νέες ευκαιρίες γνώσης, αφήνοντας στην άκρη την καθημερινότητα, όπως έκανε όταν αφιέρωσε 3 μήνες για να παρακολουθήσει το Owners-Presidents Management Program στο Harvard Business School στη Βοστώνη, αλλά και πρόσφατα αρχίζοντας το 2013 τις σπουδές του στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τι σημαίνει για τον Θεόφιλο “Redefining Reality”;

Η αντίληψη της πραγματικότητας για τον καθένα είναι τόσο διαφορετική, που αν αποδεχτούμε και την αγγλική φράση «perception is reality» μας οδηγεί στην αποδοχή και του ότι η ίδια η πραγματικότητα είναι υποκειμενική. Μπορεί να ακούγεται πολύ φιλοσοφικό, αλλά στην πράξη σημαίνει ότι έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα που εύκολα μπορεί να τα θεωρούσαμε δεδομένους περιορισμούς.

Οι στιγμές που δε θα φύγουν ποτέ από τη μνήμη του είναι το απόγευμα που πρωτοσκέφτηκε την ιδέα για τη δημιουργία του “Καριέρα” και τηλεφώνησε στο Φάνη για να το ξεκινήσουν, οι 2 εβδομάδες που πέρασε σε χωριά του Μαλάουι στην Ανατολική Αφρική με την ομάδα του Millennium Promise, η πρώτη φορά που περπάτησε η κόρη του Σήλια και το πρώτο γέλιο του μικρού Στέφανου.