• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Ήρθε η στιγμή, στο blog του TEDxAUEB 2017, να δημοσιευτεί η πρώτη συνέντευξη. Κι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, μιας κι αυτή η συνέντευξη έγινε με κάποιον που εκτιμάμε ιδιαίτερα και μας στηρίζει και στη φετινή πορεία της προετοιμασίας του event.

Εγώ, η πάντα αργοπορημένη, έφτασα στο γραφείο του στο κτίριο ”Αντωνιάδου”, δύο ολόκληρα λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας, βρήκα τη σωστή πόρτα πολύ εύκολα, αν σκεφτείς, πως προέρχομαι από άλλο πανεπιστήμιο και χτύπησα με ανυπομονησία. Ο κύριος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής κι Επιστημονικός υπεύθυνος του TEDxAUEB, κάτι έψαχνε ανάμεσα σε κάποια γραπτά κι εγώ χάζεψα την τέλεια θέα από το γραφείο του. Μιλήσαμε για πολλά, από το Job Pairs, το άγχος, μέχρι το TEDxAUEB. To κινητό του δεν ξεκουράζεται ποτέ, όπως συνειδητοποίησα τα 45′ της συνέντευξής μας κι ο ίδιος ασχολείται με τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα που είναι σχεδόν εξωπραγματικό.

Απολαύστε τον!

  • Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα του Job Pairs ;

”H ιδέα ήταν της συναδέλφου και συζύγου Μαρίας Βακόλα.  Σκεφτόμασταν από τη μία μεριά πώς να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους κι από την άλλη, τα συχνά αιτήματα από εργαζόμενους, στελέχη ή κι εταιρείες, που ρωτούσαν πώς μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά, κάτι που να συνδέεται κάπως με το αντικείμενο της εργασίας τους  αλλά και να επιστρέψουν κάτι στα πανεπιστήμια από όπου προήλθαν. Οπότε, εφόσον υπήρχε η επιθυμία κι από τις δύο μεριές, βρήκαμε έναν τρόπο αυτά τα δύο να συνδυαστούν. Το αποτέλεσμα ήταν, να φέρουμε κοντά ανθρώπους που αποφοιτούν, με ανθρώπους που είναι ήδη εκεί έξω, το λεγόμενο mentoring. Αυτός είναι κι ο στόχος, όχι απαραίτητα να βρει δουλειά, αλλά να λάβει γνώση ο απόφοιτος για τον εργασιακό χώρο που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια να αναζητήσει εργασία.” 

tedxaueb

 

  • Τι είναι σημαντικό να περιέχει ένα βιογραφικό για να ξεχωρίσει;

”Το πρόβλημα με ένα βιογραφικό είναι ότι καλούμαστε να σκεφτούμε πώς θα ξεχωρίσει αργά, δηλαδή όταν το φτιάχνουμε. Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει, ότι oι recruiters κοιτάζουν τρία πράγματα σε ένα βιογραφικό, τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία και τα εξωσχολικά, δηλαδή, εθελοντισμός, αθλητισμός,  ό,τι κάνεις στον  ελεύθερό σου χρόνο. Προφανώς αναζητούν κάποιον που τα έχει και τα τρία τέλεια, δεν μπορούν να βρουν συνήθως, οπότε οποιοσδήποτε συνδυασμός των άλλων δύο είναι επιθυμητός. Κάποιος που δεν έχει τίποτα από τα τρία, πώς να ξεχωρίσει το βιογραφικό του σημείωμα; Το ζήτημα είναι να κάνεις πράγματα τα οποία μπορείς να προσθέσεις στο βιογραφικό σου, πριν καν χρειαστεί να το φτιάξεις. Αυτό που συμβουλεύουμε, επίσης, σαν γραφείο διασύνδεσης του ΟΠΑ είναι πως δεν υπάρχει η έννοια του ενός βιογραφικού σημειώματος, αλλά ότι αυτό πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως τη θέση εργασίας και την εταιρεία.”

  • Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που πηγαίνει στην πρώτη του συνέντευξη;

”Οποιαδήποτε συνέντευξη θέλει πολύ καλή προετοιμασία, προεργασία κι έρευνα. Να ξέρεις τα πάντα για την εταιρεία, να γνωρίζεις κυρίως γιατί την επιλεγείς εσύ ο ίδιος, τι έχεις να φέρεις συγκριτικά με άλλους σε αυτή τη θέση, να σκεφτείς τι μπορεί να σε ρωτήσουν και τι θα μπορούσες να απαντήσεις. Ειδικά τις πρώτες φορές είναι καλό να κάνεις μια συνέντευξη με κάποιον φίλο σου, σαν πρόβα, ή ακόμα και  μόνος σου. Η προετοιμασία, νομίζω είναι η λέξη κλειδί.”

  • Υπάρχει κάποιο success story που να έχετε ξεχωρίσει μέσα από το Job Pairs;

”Πολλά και τα γράφουμε και στο Facebook σαν testimonials. Success stories δε θεωρούμε μονάχα, το αυτονόητο, ότι o mentee βοηθήθηκε πάρα πολύ από τον μέντορά του και βρήκε δουλειά. Για εμάς είναι πολύ ενδιαφέρον, ότι έχουμε πάρα πολλούς μέντορες οι οποίοι χαίρονται οι ίδιοι τη διαδικασία αυτής της προσφοράς στα παιδιά, πολύ βοηθητικό και για τους νέους αλλά και για τους ίδιους καθώς λένε πως αναπτύσσονται οι ίδιοι ως άνθρωποι συμβουλεύοντας τους άλλους. Ακόμα, πολλές εταιρείες, παρακινούν κι ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να γίνουν μέντορες, υποστηρίζοντας την όλη προσπάθεια εθελοντικά.”

  •  Πώς ήρθε το Tedx στο ΟΠΑ;

”Το καλοκαίρι του ’12, ήμουν διακοπές κι έλαβα ένα mail από έναν φοιτητή μου στο ΔΕΤ, τον Μαζίν Χουσείν, ο οποίος είπε <<έκανα αίτηση  και πήρα άδεια για TEDxAUEB. Με αυτή την άδεια έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα TEDx event την άνοιξη του ’13 >>. Τον ρώτησα, λοιπόν αν έχει μιλήσει με κάποιον άλλον από το πανεπιστήμιο και μου απάντησε μόνο με εμένα. Είχε στείλει μόνος του την αίτηση. Ενημέρωσα τις πρυτανικές αρχές, στις οποίες άρεσε η ιδέα οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία. Ήρθε ουσιαστικά το TEDx στο πανεπιστήμιό μας, από τον ενθουσιασμό και το τρελό όνειρο ενός φοιτητή.

tedxaueb

  • Τι έχετε κερδίσει μέσα από την ενασχόλησή σας με το TEDxAUEB ;

”Εκτός από το άγχος;”, απαντάει γελώντας. ”Προσπαθώ να το διαχειρίζομαι κάθε χρόνο και καλύτερα και νομίζω φέτος είναι η καλύτερη χρονιά μου. Είναι ελεγχόμενο άγχος σε σχέση με το TEDx. Δεν είναι τόσο αν θα βγει γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό θα γίνει. Είναι περισσότερο ότι εδώ εκπροσωπείται το πανεπιστήμιο και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εκθέσουμε με οποιοδήποτε τρόπο το ίδρυμα. Αυτός είναι κι ο ρόλος μου ως επιστημονικός υπεύθυνος. Υπάρχουν άγχη, γενικότερα που είναι όμως λειτουργικά. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν κάτι, τους επιβλέπω και τους υποστηρίζω όταν χρειάζεται. Προσπαθώ να κάνω καλή διαχείριση του χρόνου και να κρατάω ισορροπίες ανάμεσα στην οικογένεια και στη δουλειά. Δεν έχω πολύ αυστηρό πρόγραμμα, αλλά όταν χρειάζεται κάτι, ανάβει λαμπάκι. Μέσα από το TEDxAUEB είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλές ομάδες εθελοντών, την ιδέα του TED και του TEDx, την ευκαιρία να ακούσω και να συναντήσω πολύ καλούς ομιλητές. Έχω κερδίσει πολλά όσον αφορά το Project Management και τις χορηγίες, απέκτησα skills που δεν είχα σ΄αυτό το κομμάτι. Κυρίως, είχα τη χαρά να δω τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες παιδιών και να μάθουμε όλοι πολλά στη διαδικασία, μια χρήσιμη εμπειρία αναμφισβήτητα.

  • Ποια η αγαπημένη ομιλία σας ;

”Η πρώτη αγαπημένη μου ομιλία ήταν του πρώτου event, του Κλήμη Πηρουνάκη, o οποίος μιλάει για την εκπαίδευση στις φυλακές, κι ήταν μία από τις ελάχιστες ομιλίες TEDx στην Ελλάδα που υπήρξε stand ovation. Στο εξωτερικό  γίνεται πιο συχνά, εδώ είμαστε λίγο πιο δύσκολο κοινό. Η δεύτερη ήταν η περσινή του Richard Hagabimama. Noμίζω είναι πολύ σημαντική, δείχνει τι μπορεί να καταφέρει κάποιος αν μείνει πιστός στις αξίες του.”

  •  Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος ένα Tedx event;

”Η όλη ουσία είναι το TEDx experience, ένα μεγάλο κομμάτι είναι να ακούσει και να μάθει πολλά διαφορετικά από τους ομιλητές αλλά και να βιώσει εκείνη την ημέρα τα υπόλοιπα που γίνονται παράλληλα, όπως οι δράσεις, το networking, οι επαφές, οι γνωριμίες, όχι μόνο επαγγελματικές, αλλά κι οι γνωριμίες με ανθρώπους από διαφορετικά background, με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Η ερώτηση θα ήταν γιατί να μην παρακολουθήσει κάποιος ένα TEDx event. Ένα φοιτητικό TEDx που στήνεται από τους φοιτητές του πανεπιστημίου κι απευθύνεται συνήθως στους φοιτητές του ίδιου ιδρύματος, οργανώνεται έχοντας κατά νου, το αντίστοιχο κοινό. Αυτό αντιμετωπίζεται, με την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα των ομιλητών που επιλέγονται κάθε χρονιά. Ο κάθε ομιλητής μπορεί να πει κάτι πολύ άσχετο φαινομενικά, αλλά με κάποιον τρόπο θα συνδεθεί με το πολύ ομοιογενές κοινό.”

tedxaueb

  •  Συναντήσατε δυσκολίες στην πορεία του Tedx και πώς ξεπεράστηκαν;

”Mεγάλες δυσκολίες δεν υπήρχαν κι αν υπήρχαν δεν ήταν ανυπέρβλητες. Η βασική δυσκολία είναι πάντα να δέσει η ομάδα, σε αυτό βοηθάει πολύ το pre-event, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κάτι που να μας οδηγήσει στη σκέψη να ακυρώσουμε το event. Έχει να κάνει και με το τι θεωρεί ο καθένας δυσκολία.”

Μία από τις πιο γεμάτες συνεντεύξεις, που είχα την τύχη να πάρω, με μηνύματα και συμβουλές, που όλοι χρειαζόμαστε. Ελπίζω, όλοι να κερδίσατε κάτι και να αποκτήσατε λίγα παραπάνω εφόδια για την πορεία. Τα καλύτερα έρχονται!

Stay tuned!