• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Καινούριος μήνας, καινούριοι στόχοι. Δεν ξέρω πως πάει το δικό σας New Year’s Resolution, πάντως συχνά όλοι μας χρειαζόμαστε μια υπενθύμιση για να ελέγξουμε αν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ή αν παραστρατίσαμε στην πορεία.

Για να πραγματοποιήσεις κάθε όνειρο και κάθε πρόκληση, χρειάζεσαι έναν στόχο, έναν προορισμό. Για να επιτύχεις τον στόχο, πρέπει να ακολουθήσεις τρία βήματα.

Βήμα Πρώτο :

Προσδιόρισε τον στόχο.

Όσο πιο ξεκάθαρα και συγκεκριμένα μπορείς. Χωρίς γενικεύσεις κι υποθέσεις. Σκέψου τι χρειάζεσαι σαν προτεραιότητα να πραγματοποιήσεις, τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα με σένα, θα σου δώσει ώθηση και πολύ πιθανό να διώξει και κάποιο βάρος που κουβαλάς καιρό.

Επέλεξε κάποιο στόχο που να είναι υλοποιήσιμος. Μην απαιτείς θαύματα κι υπερβολές από τον εαυτό σου, γιατί το πιο πιθανό είναι πως θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις. Βάλε σκαλοπατάκια δυσκολίας και προχώρα βήμα βήμα.

Σκέψου γιατί νιώθεις την ανάγκη επίτευξης του στόχου. Π.χ. αν ο στόχος σου είναι να δώσεις όλα τα μαθήματα που χρωστάς, εστίασε στους λόγους που σε έχουν ωθήσει σε αυτή την απόφαση. Εκτός από το πτυχίο προφανώς, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, όπως η εύρεση δουλειάς, το αίσθημα της ολοκλήρωσης ενός κύκλου, ένα μεταπτυχιακό, ή οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας μας πιο σημαντικό. Βρες, λοιπόν αυτό το γιατί και βάλε το μέσα στο μυαλό σου, γράψε το σε τοίχους και τετράδια και μην το μοιραστείς με κανέναν.

Έρευνες έχουν δείξει, πως εκείνοι που ανακοινώνουν τους στόχους τους, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τους επιτύχουν από εκείνους που τους κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό.

Βήμα Δεύτερο :

Πραγματοποίησε τον στόχο.

Και τώρα που έχεις ξεκάθαρα τον στόχο σου και το γιατί πήγαινε λίγο παρακάτω. Πάρε λίγο χρόνο να ηρεμήσεις και να διαλογιστείς. Ξέρω, διαλογισμός και βλακείες, θα πείτε πολύ, αλλά μην αποκλείεις κάτι πριν το δοκιμάσεις. Δες σε να πετυχαίνεις τον στόχο, αλλά κι όλη τη διαδικασία μέχρι να φτάσεις εκεί. Οραματίσου με όση μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορείς τα βήματα ένα ένα, που θα σε οδηγήσουν εκεί που θες.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου. Μην τα αφήνεις όλα για τελευταία στιγμή και ελπίζεις να συμβούν ως δια μαγείας.

Όρισε ένα χρονοδιάγραμμα και ξεχώρισε τους βραχυπρόθεσμους από τους μακροπρόθεσμους στόχους. Σκέψου πότε θα είναι εφικτό να έχει περατωθεί ο κάθε στόχος ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Βρες ένα σύμμαχο, ένα συμφοιτητή που διαβάζει όντως για την εξεταστική, ένα φίλο που τρέχει στο πάρκο, οποιονδήποτε που θα μπορούσε έστω κι εν αγνοία του, να σε βοηθήσει να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα Τρίτο :

Παράμεινε συγκεντρωμένος στον στόχο.

Πολύ πιθανό μετά από λίγο καιρό και κάποιες άσχημες μέρες, να μη φαίνονται όλα το ίδιο ρόδινα. Μην πτοείσαι. Μείνε αισιόδοξος. Μην αγχώνεσαι τρομερά και μην απογοητεύεσαι με την πρώτη αναποδιά. Αν ήταν τόσο εύκολο, δε θα χρειαζόταν τόση προσπάθεια. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και μην τον τιμωρείς.

Σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία, μην ξεχνάς να σε επιβραβεύεις.

Μην ξεχνάς να λες όχι, κάθε φορά που φοβάσαι πως κάτι θα σε βγάλει εκτός πορείας. Οι θυσίες καμιά φορά είναι απαραίτητες, αλλά θα σε ανταμείψουν με το παραπάνω.

Είναι πολύ πιθανό, στη συνέχεια κάποιοι στόχοι να τροποποιούνται ώστε να ταιριάζουν καλύτερα σε εσένα. Αποδέξου το, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ταιριαστό με την ανθρώπινη φύση.

Φτιάξε ένα χώρο ενθάρρυνσης γεμάτο με θετική ενέργεια με πράγματα που σου αρέσουν και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Κάθε φορά που είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, ή που νιώθεις κουρασμένος πέρνα λίγο χρόνο εκεί, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

Kάθε στόχος μεγάλος ή μικρός, σημαντικός ή ασήμαντος, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σου και στην αυτοπεποίθησή σου. Για ακόμα περισσότερα tips, από ανθρώπους που ίσως τα κατάφεραν, ίσως κι όχι, σου έχω ομιλίες που ελπίζω να σε εμπνεύσουν και να σου δώσουν λίγο παραπάνω ώθηση να αδράξεις αύριο τη μέρα!