Η εξεταστική έχει ήδη φτάσει στο μέσον της κι εσύ δεν έχεις καν συνειδητοποιήσει την άφιξή της;

 

Σε περιμένει τόνος διαβάσματος στο σπίτι και αντί αυτού βγαίνεις για καφεδάκι; Μαζεύεστε με τους κολλητούς για διάβασμα και καταλήγετε να συζητάτε για άσχετα θέματα; Ξεκινάς σοβαρό διάβασμα και μέσα σε μια ώρα έχεις σηκωθεί έξι ολόκληρες φορές για νερό;

Αν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω ένιωσες μια μικρή δόση ενοχής, τότε είσαι ένας πραγματικός φοιτητής! Μην ανησυχείς, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Η ομάδα του TEDxAUEB συγκέντρωσε και σου παρουσιάζει 5 + 1 μικρά tips για να μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα και παράλληλα να περνάς τα μαθήματά σου για να έχεις και την αξιοπρέπειά σου βρε αδερφέ!

 

1. Βρες το μέρος που σε εμπνέει να διαβάζεις

 

Άλλοι προτιμούν το σπίτι τους και το δωμάτιό τους, άλλοι συνοικιακές καφετέριες που μοιάζουν λες και φτιάχτηκαν για αυτόν τον σκοπό και κάποιοι την σιγουριά μιας βιβλιοθήκης ή ενός πανεπιστημιακού αναγνωστηρίου. Όποιο κι αν είναι το μέρος που θα επιλέξεις, φρόντισε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και να σε βοηθά να μένεις συγκεντρωμένος.

 

2. Διάβασε τις ώρες που μπορείς να συγκεντρωθείς

 

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους ρυθμούς ούτε τις ίδιες αντοχές. Μερικοί προτιμούν να ξεκινούν το διάβασμά τους το πρωί και να ξεκουράζονται από το απόγευμα και μετά ενώ άλλοι λειτουργούν μετά τις 15:00 το μεσημέρι. Βρες τους χρόνους που σε βολεύουν περισσότερο, προσάρμοσε κατά αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμά σου και μην κάθεσαι όλη την ώρα πάνω από ένα βιβλίο παριστάνοντας ότι διαβάζεις !

 

3. Μην επιτρέπεις σε εξωτερικούς παράγοντες να αποσπάσουν την προσοχή σου

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης μην μπεις στη διαδικασία να απαντήσεις σε μηνύματα ή να ελέγξεις το Facebook. Όλη αυτή η διαδικασία θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε κάνει να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Στο διάλειμμα θα έχεις άπλετο χρόνο για Likes και comments!

 

4. Κάνε συχνά και μικρά διαλείμματα

 

Μπορείς και πρέπει ανά 2 ώρες διαβάσματος να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα των 15-30 λεπτών, ενώ απαραίτητο είναι και ένα διάλειμμα μεγάλο για φαγητό, καφέ ή μια μικρή βόλτα. Το σπίτι και οι τοίχοι δεν βοηθάνε στην ξεκούραση. Βγες μια βόλτα ως το περίπτερο, κάνε μια βόλτα το τετράγωνο ή πιες ένα γρήγορο (γρήγορο εεεε) καφέ με τους φίλους σου και επέστρεψε στο διάβασμα με τις μπαταρίες σου γεμάτες.

 

5. Κάνε επαναλήψεις, πολλές επαναλήψεις

 

Χώρισε την ύλη του κάθε μαθήματος και αφού διαβάσεις το πρώτο μέρος κάνε το επανάληψη προτού προχωρήσεις παρακάτω. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να διαβάζεις “ανά τακτά χρονικά διαστήματα” ενδυναμώνει την μνήμη και αυξάνει την δυνατότητα διατήρησης πληροφοριών του εγκεφάλου κατά 50%.

 

6. Μακριά από άχρηστες ασχολίες

 

Συνήθως η περίοδος εξεταστικής αποτελεί περίοδο έμπνευσης για διάφορα πράγματα. Άλλοι αρχίζουν ξαφνικά να μαγειρεύουν ενώ μέχρι πρότινος ήξεραν μόνο να ψήσουν ένα τοστ, άλλοι μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο, άλλοι ξεκινάνε μια καινούρια σειρά και άλλοι βρίσκουν περίοδο να ερωτευτούν ή να απογοητευθούν από μια σχέση. Όλα αυτά είναι προφάσεις για να σπαταλήσεις το χρόνο σου και να μην διαβάσεις, οπότε μείνε συγκεντρωμένος και μην σπαταλήσεις τον χρόνο σου σε κάτι τέτοιο..

 

Ελπίζουμε στα αλήθεια να φανήκαμε έστω και λίγο χρήσιμοι. Άλλωστε μην ξεχνάτε, εξεταστική είναι, θα περάσει..! Μέχρι τότε, από όλους εμάς καλό διάβασμα και καλή επιτυχία !!