Από το The Union Fire Company, την πρώτη εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία που ίδρυσε ο Benjamin Franklin το 1736 μέχρι σήμερα, ο εθελοντισμός έχει αποκτήσει πολλές νέες μορφές.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018, ήρθαμε σε επαφή με τον πιο γνωστό εθελοντή όλου του κόσμου: τον Άγιο Βασίλη! Μαζί του είδαμε πώς ο εθελοντισμός κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στη χώρα μας για άλλη μια χρονιά.

Οι φωτιές στην Αττική το καλοκαίρι

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν ίσως την πιο θλιβερή στιγμή της φετινής χρονιάς για την Ελλάδα. Όταν όμως όλος ο κόσμος παρακολουθούσε συγκλονισμένος τις εξελίξεις, υπήρχαν κάποιοι που πήραν την ιστορία στα χέρια τους.

Άνθρωποι που πάλεψαν με τη φωτιά, ήρθαν αντιμέτωποι με την απόγνωση και με θάρρος προσπάθησαν να την ανακουφίσουν. Η προσφορά τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και σε πολλές περιπτώσεις, κάλυψε πλήρως τις ανάγκες για εργασία, τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα!

Χωρίς αμφιβολία, η στάση και η ετοιμότητά τους αποδεικνύουν πως όλοι μας έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη ζωή κάποιου καλύτερη, ακόμα κι όταν φαίνεται πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί.

Η συμβουλή του Άγιου Βασίλη: «Βγάζω τον σκούφο μου προς τιμήν όλων όσων πάλεψαν για τον συνάνθρωπό τους. Σίγουρα βλέπεις κάθε μέρα πολλούς ανθρώπους χωρίς σπίτι και οικογένεια… τι θα έλεγες να τους προσφέρεις ένα πακέτο με φαγητό από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;»

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά που βρίσκονται στα hotspot των νησιών

Είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι. Και όσοι ελπίζουμε σε μια πραγματικά ενωμένη, δυνατή κοινωνία, δεν μπορούμε να μην χαιρόμαστε με αυτά τα νέα: από τον Ιανουάριο του 2018, η ΜΕΤΑδραση βοηθά καθημερινά πάνω από 400 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ακόμα στα hotspots των νησιών! Με τη λειτουργία ειδικών εκπαιδευτικών κέντρων, συνεισφέρει ενεργά στην ομαλή τους ένταξη στο ελληνικό σχολικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Η συμβουλή του Άγιου Βασίλη: «Λίγες ώρες από τον χρόνο σου ή ακόμα κι ένα παιχνίδι μπορούν να σημαίνουν πολλά για ένα παιδί. Ενημερώσου για τις δράσεις των φιλανθρωπικών οργανώσεων και βρες μία που να σου ταιριάζει. Έτσι, θα γίνεις η χαρά που χρειάζονται οι παιδικές καρδιές! Και πού ξέρεις… ίσως η ζωή να σε οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο, όπου θα γίνεις ξωτικό και θα προσφέρεις στα παιδιά όλου του κόσμου!»

Ο εθελοντισμός και οι μικροί, τετράποδοι φίλοι μας

Όπως διαβάζουμε στην Ιστορίες Αδέσποτων, φαίνεται πως το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα αγαπημένα μας ζωάκια. Χάρη στην εθελοντική δράση κτηνιάτρων (και όχι μόνο), εκατοντάδες ζώα δέχθηκαν κτηνιατρική βοήθεια, εμβολιάστηκαν και στειρώθηκαν όπως προβλέπεται!

Η συμβουλή του Άγιου Βασίλη: «Δοκίμασε να φτιάξεις μια φωλιά από κουτιά και κουβέρτες για τα αδέσποτα της γειτονιάς σου. Πρόσφερέ τους μπολάκια με καθαρό νερό και ξηρά τροφή και αν μπορείς, βοήθησέ τα να βρουν το παντοτινό τους σπίτι με τη δύναμη των social media! Ναι, ναι, έφτασε μέχρι εδώ η χάρη των social. Αλλά χρησιμοποιούνται και για καλούς σκοπούς, οπότε ας είναι!»

Και μια πρωτιά για την Ελλάδα

«Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό», δηλώνει το Υπουργείο Υγείας.

Η ανάγκη για εθελοντές αιμοδότες αυξάνεται με μια απρόβλεπτη φυσική καταστροφή. Όμως δεν παύει να παραμένει όλο τον χρόνο. Στη χώρα μας διοργανώνονται συχνά ημερίδες ενημέρωσης γύρω από αυτό το ζήτημα και, ειδικά το 2018, είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου!

Η συμβουλή του Άγιου Βασίλη: «Το δώρο της αιμοδοσίας πηγάζει (κυριολεκτικά) από μέσα μας και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο ανεκτίμητα δώρα. Αν δεν ήμουν μια αφηρημένη πνευματική ύπαρξη, θα ήμουν σίγουρα αιμοδότης. Αλλά μέχρι να ξεπεραστεί αυτό το μικρό εμπόδιο, το αφήνω πάνω σας! 😉»