ΤοTEDxAUEB 2019 αναδύθηκε από το κενό, πιο ολοκληρωμένο από ποτέ.

Το Σάββατο, 2 Μαρτίου στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά το TEDxAUEB με θέμα “BLANK”. Οργανωτική ομάδα και εθελοντές, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε πάνω από 600 άτομα στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό TEDx event της Ελλάδας!

Κενό: μια λέξη που πυροδοτεί ανάμεικτα συναισθήματα, προβληματίζοντας κάθε έναν από εμάς. Είναι συνώνυμο της ασάφειας, ή της δυνατότητας. Πρόκειται για ένα σημείο έναρξης, ή μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση; Στον πυρήνα των ερωτημάτων αυτών εντοπίζεται ένα μοναδικό παράδοξο από το οποίο εμπνεύστηκαν οι φετινοί μας ομιλητές.

 

Talks that filled in our BLANK

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Juliano Kaglis, αναγνωρισμένος ζωγράφος, που μοιράστηκε μαζί μας το μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τη σκυτάλη πήρε η Κατερίνα Σολδάτου, extreme aerial performer, που ομολογεί πως κάθε φορά που αιωρείται στο κενό βρίσκει ένα νέο κομμάτι του εαυτού της. Το πρώτο session ολοκληρώνεται με τον Στέφανο Τσάλλα, τον νεαρό ιατρό που στο «κενό συναισθημάτων» βρίσκει μια ασπίδα ενάντια στον φόβο, αλλά και ένα εμπόδιο στην προσέγγιση των ασθενών.

Πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν αρχίζαμε και πάλι από το κενό; Ο Daniel Hulme, CEO, οραματίζεται μια κοινωνία όπου όλοι θα

συνεισφέρουν χωρίς να ανταγωνίζονται, πράγμα που φυσικά θα άλλαζε και τους “κανόνες του παιχνιδιού” για τις επιχειρήσεις. Ύστερα η Δήμητρα Σφήκα, ψυχοθεραπεύτρια, μοιράστηκε ιστορίες ανθρώπων που ξεπέρασαν την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά, εντοπίζοντας και ξεπερνώντας τα εμπόδια της ζωής. Στη συνέχεια η αγαπητή συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη μας μίλησε για το πώς μια κενή σελίδα γεμίζει με πολυδιάστατους χαρακτήρες ιστοριών: κάθε χαρακτήρας με τα δικά του τραύματα και τα δικά του όνειρα.

 

Στο τρίτο session υποδεχτήκαμε τον αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο, ο οποίος έριξε φως στο πώς αποκτήσαμε τη γνώση μας για το σύμπαν. Έπειτα η Ράνια Σβορώνου ενέπνευσε το κοινό με τον δυναμισμό της, ως αθλήτρια και designer, παροτρύνοντάς μας να επενδύσουμε στη δημιουργικότητα, το σθένος και την ανθρωπιά μας. Τον λόγο μετά πήρε η δρ. Μαρία Γεωργακαράκου, που μοιράστηκε την ιστορία της ως τραγουδίστρια με οπτική αναπηρία και μας τίμησε με μια συγκινητική ερμηνεία του “Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς;”.

Η πολυβραβευμένη stand-up κωμικός Κατερίνα Βρανά μίλησε για την πρόσφατη περιπέτειά της και τόνισε πως το κενό που βίωσε της επέτρεψε να αναθεωρήσει, επιστρέφοντας στην αρχή. Αμέσως μετά η Connie Chiu, το πρώτο albino μοντέλο, μας υπενθύμισε πως οφείλουμε να ακολουθούμε την πορεία που εμείς θέλουμε στη ζωή μας. Οι ομιλίες ολοκληρώνονται με τον σεφ Νίκο Καραθάνο που, παρά τα πολυάριθμα βραβεία του, αντιμετωπίζει κάθε κενό με την ατίθαση δημιουργικότητά του.

Art makes us whole

Από τη σκηνή του TEDxAUEB 2019 δεν έλειψαν και τα καλλιτεχνικά performances: μέσα από την υπνωτικά μαγευτική μουσική τους με στοιχεία electronica και blues επιρροές,  οι De Lumn μας ταξίδεψαν στα δικά τους λυρικά μονοπάτια. Η παθιασμένη χορευτική εμφάνιση των Rosas en El fuego μας μύησε στην τέχνη του Flamenco, παρασύροντάς μας σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων. Και τέλος, η Παυλίνα Βουλγαράκη και οι συνεργάτες της μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες τους, ως ένα από τα κορυφαία αναδυόμενα acts της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η Νατάσα Εξηνταβελώνη, φετινή παρουσιάστρια του TEDxAUEB, «ξεναγούσε» το κοινό στα βιογραφικά των ομιλητών και των performers και στα δρώμενα του event. Επίσης, το “BLANK” πλαισίωσαν οι συνεργάτες του TEDxAUEB με workshops, δραστηριότητες και installations σχεδιασμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

The final take-away

Με τη θερμή αποδοχή και υποστήριξη του κοινού και όλα τα σχόλια που έχουμε λάβει, καταφέραμε να παρουσιάσουμε το BLANK τόσο πλήρες όσο το είχαμε φανταστεί. Στο φετινό event, όλοι μας μάθαμε να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες που “κρύβονται” σε κάθε κενό της ζωής. Μετά από 5 μήνες, είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους αποτέλεσαν κομμάτι αυτού του ταξιδιού.

Αν ήσουν μαζί μας ως εθελοντής, θεατής ή συνεργάτης, ελπίζουμε η λέξη “κενό” να ξυπνά μέσα σου αναμνήσεις που θα σε γεμίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα για κάθε πρόκληση της ζωής.

Μέχρι το επόμενο TEDxAUEB, ας προσπαθήσουμε όλοι να προβληματιστούμε εποικοδομητικά και να γεμίσουμε το δικό μας κενό.

 

 

Το TEDxAUEB ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία των φοιτητών του ΟΠΑ το 2013. Σήμερα μετρά 7 επιτυχημένες εκδηλώσεις και δεκάδες συνεργασίες με αξιοσημείωτους φορείς και επιχειρήσεις. Με μια οργανωτική ομάδα που ανανεώνεται κάθε χρόνο, το TEDxAUEB φιλοξενεί κάθε φορά καινούργιες ιδέες, αποκρυσταλλώνει τη δημιουργικότητα των φοιτητών που το στελεχώνουν και προσφέροντας πολύτιμα εφόδια σε όλους όσους αποτελούν κομμάτι του.