• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Για να γίνει μία αλλαγή χρειάζονται λίγα λεπτά,ώρες,μέρες ή μήνες. Για να πάρεις την απόφαση όμως αρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή ίσως..ένα ΚΛΙΚ. Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και σου υπόσχομαι δεν θα το μετανιώσεις. Λίγος χρόνος αλλά μεγάλο νόημα μηνυμάτων. Τι λες; Είσαι μαζί μας;

Για να ενθυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν και οι καινούριοι..Το TEDxAUEB εδώ και 8 χρόνια , στα πλαίσια του “ideas worth spreading” που εκπροσωπεί, προωθεί αυτή την αλλαγή. Μέσα από τα μηνύματα και τις ιδέες που προβάλλονται στις ομιλίες του κάθε event , θέτει το θεατή σε έντονη σκέψη και προβληματισμό για θέματα που αφορούν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, γεμίζοντας τον με αισιοδοξία, έμπνευση και κίνητρο. Οι παρακάτω 3 ομιλίες αποτελούν ένα μικρό , ωστόσο αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα της δραστηριότητάς μας.

Ελπίζω τα λόγια,οι εκφράσεις και οι προτάσεις του κάθε ενός ομιλητή να σε αγγίξουν και να σε απασχολήσουν τόσο , ώστε να τις αναζητήσεις περισσότερο.

1. Γεμίζοντας το κενό με χιούμορ | Katerina Vrana

Η Κατερίνα Βρανά αποτελεί γνωστή σε πολλούς από εμάς ( αν όχι όλους ) stand-up comedian σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία έχει “βιώσει” το θάνατο και έχει αναστηθεί μέσα από την αγάπη της για τη ζωή και το χιούμορ. Στη συγκλονιστική ομιλία της παρουσιάζει το ταξίδι της στη ζωή, την εμπειρία της με την αρρώστια και τις “αδυναμίες” της εκτίθοντας πάντα την θετική και αισιόδοξη πλευρά τους.

Η ίδια , τουλάχιστον για εμένα και όσους γνωρίζω, είναι δασκάλα και παράλληλα κίνητρο. Διδάσκει πως για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί υπάρχει και μία λύση , να μην το αφήνουμε να μας κυριεύει. Σημασία δεν έχει τι σε βασανίζει , αλλά ο τρόπος που εσύ ο ίδιος το αναγνωρίζεις και το αντιμετωπίζεις. Κίνητρο επειδή με την στάση της, τη δύναμη ψυχής , το θάρρος, την ενέργεια και τον προσωπικό της αγώνα δημιουργεί ελπίδες και θετικές σκέψεις σε όσους βιώνουν αντίστοιχους ή όχι , ευκολότερους ή δυσκολότερους, μικρότερους ή μεγαλύτερους αγώνες. Ανεβαίνοντας στη σκηνή όλοι θαυμάζουν το έργο της , το χιόμορ, την καλή διάθεση και τη δυναμικότητα του λόγου της.

Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να βιώσουμε μελλοντικά εμπειρίες των συνανθρώπων μας , είτε αυτές είναι δυσάρεστες είτε ευχάριστες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι παρακολουθώντας τα βήματα άλλων , αποκτούμε γνώσεις , συναισθήματα , απορίες και συνείδηση. Συνείδηση ότι ίσως τελικά τα δικά μας προβλήματα δεν είναι τόσο σπουδαία.

2. Gender Capitalism | Rain Dove

H Rain Dove είναι ανδρόγυνο μοντέλο και ακτιβίστρια.Η ίδια στην ομιλία της θίγει το θέμα του αιώνιου διαχωρισμού των δύο φύλων και των στερεοτυπικών κατευθύνσεων που προωθεί η κοινωνία για κάθε ένα από αυτά. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία , αναφέρει πλεονεκτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο φύλλα εξαιτίας απλά του γένους τους και προτείνει να υιοθετήσουμε μία καινούρια κοσμοθεωρία με το όνομα”GENDER CAPITALISM” .

Gender Capitalism, δηλαδή;

Ο καπιταλισμός των φύλων είναι η αναγνώριση της αντίληψης της κοινωνίας για το φύλο και η δυνατότητα να την αξιοποιούμε με τον πλέον συμφέροντα τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταυτιστούν με το δικό τους φύλο. Αντιθέτως σημαίνει απλώς ότι αδιαφορούν για τα στερεότυπα που η κοινωνία τοποθετεί σε αυτό το φύλο. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια των κοινωνικών κανόνων και να γίνουν συνήγοροι ο ένας για τον άλλον. Κάθε ένας από εμάς συνιστά μία μοναδική οντότητα, ένα ξεχωριστό “ΕΓΏ” ,που ανεξαρτήτως από το φύλο, έχει να προσφέρει πολλά στο περιβάλλον γύρω του. Σημασία δεν έχει το πώς δείχνεις, αλλά το πώς νιώθεις και το τι πράγματι είσαι εσωτερικά. Σημασία έχει το ΕΓΩ σου, γιατί εν τέλει αν τα χάσεις όλα, μόνο αυτό θα σου απομείνει.

3. Ταξίδι στην ευτυχία | Fotini Pantzia

Η Φωτεινή Παντζιά είναι η ιδιοκτήτρια του By the Glass, του πρώτου μαγαζιού που πήρε άδεια και έγινε wine bar-bistrot στην Αθήνα το 2012. Η ίδια στην ομιλία της μας περιγράφει το δικό της ταξίδι , κυριολεκτικά και μεταφορικά, προς την ευτυχία, τα δύο μακροχρόνια όνειρά της και τον τρόπο επίτευξης τους. Η ομιλία αυτή είναι ένα μάθημα να κυνηγάμε όσα ποθούμε και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Να προσπαθούμε και να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας ανεξαρτήτως από τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

Σε ένα από τα ταξίδια της στο εξωτερικό ήρθε σε επαφή με τον κόσμο του wine bar και θέλησε αμέσως να το φέρει στην Ελλάδα. Ήταν ένας δύσκολος στόχος, που ωστόσο με πολλή προσπάθεια, βοήθεια από το φιλικό και συγγενικό της κύκλο και αγάπη από το κοινό, ευδοκίμησε άμεσα και έγινε αυτό που είναι σήμερα.

Δεύτερο όνειρό της αποτελούσε η υιοθέτηση ενός παιδιού που στα πλαίσια της μονογονεικής οικογένειας καθίσταται αδύνατο στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε για καιρό αυτή τη σκέψη. Χρόνια μετά ωστόσο ενημερώθηκε για τη δυνατότητα υιοθέτησης από ιδρύματα της Αιθιοπίας. Με τεράστιο ενθουσιασμό, αγωνία και συγκίνηση, ύστερα από πολλά ταξίδια και εμπόδια κατόρθωσε να πραγματοποιήσει και αυτό της το απόκρυφο όνειρο. Ύστερα από καιρό λοιπόν, κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα τον Αμπάτ, το πλέον έννομα και δικαιωματικά παιδί της.

Χρειάζεται επιμονή,υπομονή,τεράστια θέληση,αντοχές και αγώνα για την κατάκτηση ενός στόχου,όποιος και αν είναι αυτός. Είσαι έτοιμος να τα “δώσεις όλα” για τα όνειρα σου;

Και τώρα τι;

Ελπίζω να τήρησα την υπόσχεσή μου και φτάνοντας σε αυτό εδώ το σημείο να μην έχεις μετανιώσει για το χρόνο που περάσαμε μαζί. Ακόμη, ελπίζω να λάβεις υπόψην σου όσα διάβασες, να προβληματιστείς , να σκεφτείς και να “διαβάσεις”. Ελπίζω τέλος , στην επόμενή μας συνάντηση να είσαι περισσότερο αισιόδοξος και θετικός, πρόθυμος και αποδεκτικός. Μέχρι τότε…γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις και προώθησε τη..

Και βέβαια μην ξεχνάς ..#staytuned !