• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς. Παρότι η γιορτή αυτή γεννήθηκε στην Αμερική, παροτρύνουμε την (ασφαλή) διάδοσή της από άκρη σε άκρη του κόσμου. Ακόμα και αν η πρακτική σου έχει σκουριάσει μέσα σε τόσους μήνες καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το μήνυμα πίσω από τη μέρα αυτή.

Ο Kevin Zaborney λοιπόν, το 1986 αποφάσισε να ορίσει την 21η μέρα του Γενάρη, ως παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς. Η ημερομηνία είναι εσκεμμένα στα μισά της διαδρομής από την Πρωτοχρονιά και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Zaborney ήθελε να δώσει στους ανθρώπους έναν ακόμα λόγο να γιορτάσουν και να τους ενθαρρύνει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δημόσια, σε μια περίοδο που για πολλούς είναι αρκετά καταθλιπτική. Έτσι, η αγκαλιά απέκτησε δική της επίσημη ημέρα, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, γιατί τελικά οι άνθρωποι απολαμβάνουμε τις αγκαλιές;

  Είμαστε πλάσματα που απολαμβάνουμε και εξαρτόμαστε από την αλληλεπίδραση με άλλους. Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι θετική και τρυφερή, η βιολογική επίδραση στον οργανισμό μας είναι σημαντική. Χαρίζουμε αγκαλιές όταν αισθανόμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, λυπημένοι ή ακόμα και όταν προσπαθούμε να παρηγορήσουμε κάποιον. Είναι μια κίνηση φυσική και ευρέως γνωστή για το πόσο όμορφα μας αφήνει να αισθανόμαστε. Έρευνες δείχνουν πως μια αγκαλιά ή το να κρατάς το χέρι κάποιου για 10 λεπτά, μειώνει κατακόρυφα το στρες και τις αρνητικές του συνέπειες στο σώμα μας. Εξάλλου, η σωματική επαφή είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος του ανθρώπου για να δείξει στοργή και κατανόηση, πόσο μάλλον με την αγκαλιά, που ξυπνά υποσυνείδητα το συναίσθημα της ασφάλειας στα πρώτα χέρια που γνωρίσαμε˙ τα μητρικά. Αν δε πειστήκατε ακόμα, ακούστε πως οι αγκαλιές μπορούν να ενισχύσουν και την καρδιακή σας υγεία. Σε σύγκριση με ένα άτομο που αποφεύγει αυτού του είδους την σωματική επαφή, το άτομο που δίνει και εισπράττει αγκαλιές παρουσιάζει αρκετά χαμηλότερη πίεση και παλμούς. Σκεφτείτε απλά πως η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη), υπεύθυνη για τα συναισθήματα της ευεξίας, γαλήνης ηρεμίας και αγάπης που νιώθουμε, δεν ονομάζεται τυχαία “ορμόνη της αγκαλιάς”.

  Και ναι, η λίστα μας με τις ευεργετικές ιδιότητες μιας αγκαλιάς συνεχίζεται. Η σωματική επαφή λοιπόν, επιδρά πάνω μας με τρόπο καθησυχαστικό, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή μας και δίνοντάς μας ένα κύμα γενναιότητας. Επιπλέον, επιστήμονες στηρίζουν πως τέτοιου είδους επαφή είναι ικανή να απαλύνει και σωματικό πόνο, πέραν του ψυχολογικού. Από όποιο πρίσμα αποφασίσουμε να το δούμε, εκεί που χωρίς αμφιβολία καταλήγουμε είναι πως οι αγκαλιές μας είναι μια γλώσσα επικοινωνίας από μόνες τους˙ ακόμα και αν δεν αρθρώσουμε καμία λέξη, ο τυχερός που θα δεχτεί την αγκαλιάς μας μπορεί αποδεδειγμένα να νιώσει οτιδήποτε από φόβο, λύπη και θυμό μέχρι ευγνωμοσύνη, αγάπη και συμπόνια. Αν ακόμα δεν έχεις βρει μια δόση αλήθειας στα παραπάνω, ίσως τελικά δεν δέχεσαι όσες αγκαλιές όσες επιβάλλεται. Συγκεκριμένα, “χρειαζόμαστε καθημερινά τέσσερεις αγκαλιές για επιβίωση, οκτώ για συντήρηση και δώδεκα για ανάπτυξη” στα λόγια της Αμερικανής ψυχοθεραπεύτριας, Βιρτζίνια Σατίρ. Το συμπέρασμα; Όσες περισσότερες, τόσο το καλύτερο για όλους όσους παίρνουν μέρος.

  Η αλήθεια είναι ωστόσο πως αν και κοινωνικά όντα, γινόμαστε διαρκώς πιο αντικοινωνικοί με τους γύρω μας. Σαφώς ούτε η πανδημία, ούτε και οι συνεχώς αυξανόμενες αγοραφοβικές μας τάσεις βοηθούν στο γεγονός αυτό. Αντίθετα, φαινόταν πως σταδιακά αποφεύγαμε όλο και παραπάνω το να εκφραζόμαστε, λεκτικά και σωματικά, μέχρι που μας το απαγόρευσαν και οι συνθήκες του περιβάλλοντός μας. Στο σημείο αυτό, θα σας παρακινήσουμε λοιπόν, σε κάθε ασφαλές σενάριο στο μέλλον, να μην ξαναχάσετε την ευκαιρία να χαρίσετε μια, συναινετική, αγκαλιά. Ας προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε το κενό και να κερδίσουμε και προβάδισμα. Πώς όμως μπορείς να γιορτάσεις την ημέρα της αγκαλιάς εν μέσω μιας πανδημίας; Γίνε δημιουργικός: στείλε ένα emoji αγκαλιάς (ή τρία) ή μοίρασε στους φίλους σου κουπόνια αγκαλιάς ώστε να τα εξαργυρώσουν όταν είναι πλέον ασφαλές. Στην τελική, μην ξεχνάς πως μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις τα λόγια σου για να εκφράσεις όλα αυτά τα συναισθήματα.

Η ιστοσελίδα της παγκόσμιας ημέρας αγκαλιάς:

https://nationalhuggingday.com/