• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Το ημερολόγιο γράφει 11 Φεβρουαρίου και η σημερινή ερώτηση είναι η εξής: Μπορείς να ονοματίσεις μια γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο; Που βοήθησε να γίνει καλύτερος; Με αφορμή λοιπόν, τον αναβρασμό των τελευταίων εβδομάδων και το γεγονός ότι σήμερα είναι η έκτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στον τομέα της Επιστήμης, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να πούμε “ευχαριστώ” σε μερικές μόνο από τις πιο σημαντικές γυναίκες της ιστορίας.

  Δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως το γυναικείο φύλο ανέκαθεν πασχίζει για την ισότητά του με το ανδρικό, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό χώρο και τον τόσο ευκαιριακό κόσμο μας. Ευτυχώς ωστόσο, αργά αλλά με σταθερά βήματα, οι γυναίκες ηχούν δυνατά και δεν αρκούνται στο όχι ή στο να μείνουν απαρατήρητες. Ας θυμηθούμε μαζί λοιπόν, κάποιες από τις γυναίκες που, αν και ετεροχρονισμένα, δέχονται την αναγνώριση και ευγνωμοσύνη που τους αξίζει.

Marie Curie (1867-1934)

Μία γυναίκα πλέον σύμβολο, με ένα όνομα που όλοι μας αναγνωρίζουμε˙ ξέρουμε γιατί; Η Μαρί Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και η πρώτη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης (σε εποχή που οι γυναίκες σπάνιζαν στον τομέα της εκπαίδευσης). Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο, ενώ μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Επίσης, ανακάλυψε πως η ακτινοβολία του ραδίου, κατέστρεφε τους καρκινικούς όγκους. Δεν ήταν άδικα η πιο φημισμένη γυναίκα της εποχής της, αφού τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, για τη φυσική και τη χημεία.

Elizabeth Blackwell (1821-1910)

Η βρετανίδα Ελίζαμπεθ, υπήρξε η πρώτη στην ιστορία γυναίκα που έλαβε πτυχίο γιατρού στα χέρια της˙ συγκεκριμένα το 1849 από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στην Βρετανική όσο στην Αμερικανική ιστορία, καθώς αποτέλεσε ακτιβίστρια για τα ηθικά και κοινωνικά δικαιώματα της γυναίκας στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Παρά τις πάμπολλες προκαταλήψεις και στερεότυπα εναντίον της, τις απορρίψεις και τον χλευασμό, αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της και αργότερα ίδρυσε την δική της ιατρική σχολή για γυναίκες, στην Αγγλία.

Ada Lovelace (1815-1852)

Η Άντα έχει μείνει στην ιστορία για το έργο της στην αναλυτική μηχανική. Πρώτη η ίδια αναγνώρισε τις δυνατότητες μια υπολογιστικής μηχανής, μετατρέποντάς την στην πρώτη προγραμματίστρια. Τα επιτεύγματά της δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι την δεκαετία του 1950. Τότε οι σημειώσεις της για τα ψηφιακά υπολογιστικά μηχανήματα εκδόθηκαν και έκτοτε η πρωτοπορία της αναγνωρίστηκε. Το 1980, το Υπουργείο Αμύνης της Αμερικής, ονομάτισε μια γλώσσα προγραμματισμού “Ada” προς τιμήν της.

Mae C. Jemison (1956-)

Η Μάε είναι η πρώτη Αφρικανή Αμερικανίδα που κατάφερε να γίνει αστροναύτης στη NASA. Μόλις το 1992 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στο διάστημα σε μία συνεργατική αποστολή της Αμερικής και Ιαπωνίας. Ήταν η πεντηκοστή συνολικά αποστολή της NASA. Η μηχανικός, φυσικός και απόφοιτος ιατρικής σχολής, πριν την καριέρα της στο διαστημικό πρόγραμμα, συμμετείχε στον μη κυβερνητικό οργανισμό Peace Corps σε αποστολές του στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Elinor Ostrom (1933-2012)

Η Έλινορ αποτελεί την πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις οικονομικές επιστήμες το 2009˙ μαζί με τον σύζυγό της. Η Αμερικανίδα κοινωνική επιστήμονας που αναζωπύρωσε την πολιτική οικονομία με τις θεωρίες της και όρισε την Νέα Θεσμική Οικονομία. Μετά το πτυχίο και διδακτορικό της διατέλεσε καθηγήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής, τα οποία κρατάνε τα κείμενά της ως αναντικατάστατο θησαυρό.

Rosalind Franklin (1920-1958)

Η συγκεκριμένη βρετανίδα βιοφυσικός, υπογράφει με το όνομά της επαναστατική δουλειά στον τομέα της. Ανακάλυψε την ελικοειδή δομή του DNA και με την δουλειά της ως κρυσταλλογράφος ακτίνων Χ, συνέβαλε στην αναγνώριση των μοριακών δομών του γραφίτη, του άνθρακα αλλά και πολλών ιών. Το έργο της ήταν σημείο τομής για την γενετική και την κατανόηση των κυττάρων μας. Παρά την υποψηφιότητα για βραβείο Νόμπελ, δεν της απονεμήθηκε ποτέ. Δυστυχώς, απεβίωσε σε νεαρή ηλικία από καρκίνο στις ωοθήκες.

Tarana Burke (1973-)

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, είναι το σημείο έναρξης της κίνησης Me Too το 2006. Η Ταράνα χρησιμοποίησε τη φωνή της και μέσω του κινήματος παρότρυνε γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες στην παρενόχληση και την κακοποίηση, να μιλήσουν, να πουν την δική τους ιστορία και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η εφημερίδα Times την ανέδειξε ως άνθρωπο της χρονιάς για το 2017. Το κίνημα πασχίζει για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα των φύλων, ιδίως στον εργασιακό τομέα η απήχησή του είναι ηχηρή σε κάθε τομέα την αμερικάνικης κοινωνίας.

Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Η βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια Έμιλι, είναι μια από τις γυναίκες στις οποίες χρωστάμε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών σήμερα. Το μότο της υπήρξε πάντα “πράξεις, όχι λόγια”. Το κίνημα των ψηφοφόρων και δικαιωμάτων των γυναικών, ή αλλιώς γνωστές ως Σουφραζέτες ταρακούνησε την κοινωνία, κατέρριψε τα κοινωνικά στερεοτυπικά πρότυπα και σκιαγράφησε την σύγχρονη γυναίκα. Συλλήψεις, φυλακίσεις, βία, χλευασμός και κοροϊδία είναι κάποιες μόνο από τις αντιμετωπίσεις της υπόλοιπης κοινωνίας προς τις γυναίκες αυτές. Ωστόσο με τις ριζοσπαστικές αντιδράσεις τους επέμειναν να παλεύουν για τον στόχο τους μέχρι που το 1928 κατάφεραν να επιτραπεί η ψηφοφορία σε γυναίκες άνω των 21 ετών.