• Post author:
  • Reading time:1 mins read

Η τραγική πραγματικότητα

Γνωρίζεις πόσο πλαστικό παράγουμε και καταναλώνουμε; Από το 1960 και έπειτα, το πλαστικό εμπορευματοποιήθηκε και η παραγωγή τους έγινε μέρος κάθε τομέα και μέρους της ζωής μας. Το 91% του πλαστικού που έχει δημιουργηθεί από το 1950, δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ. Με δεδομένα του 2020, υπάρχουν επί του πλανήτη μας παραπάνω από 5.25 τρις εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς μας. Το βάρος τους ανέρχεται περίπου στους 269 χιλιάδες τόνους.

Δεν σοκαρίστηκες ακόμα; Σκέψου απλώς ότι παράγουμε 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με το βάρος ολόκληρου του ανθρώπινου είδους. Με τόση ποσότητα πλαστικού γύρω μας, έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι καταναλώνουμε ποσότητα ίση με μία πιστωτική κάρτα, κάθε εβδομάδα. Από το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος που φυτεύουμε, το πλαστικό βρίσκεται παντού. Οι τραγικά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων εκτεθειμένες σε δάση, ωκεανούς και άλλους βιότοπους καταλήγουν και ευθύνονται για συνεχώς αυξανόμενους θανάτους ζώων, ταράζοντας την περιβαλλοντική ισορροπία. Το πλαστικό απειλή την υγεία μας, διαταράσσοντας τα ορμονικά μας επίπεδα και δηλητηριάζοντάς μας με την χημική τους φύση.

Η λύση στο πρόβλημα: Hellas Eco Products

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η ανακύκλωση δεν επαρκεί για να αποφύγουμε και να βελτιώσουμε τα δεδομένα. Πλέον πρέπει να κάνουμε λόγο για αλλαγή στάσης ζωής. Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως το πλαστικό έχει θέσει ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο στην αγορά, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό προϊόν να μοιάζει ακριβό. Ωστόσο αν δεν στραφούμε σε φυτικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνοντας την ζήτηση για πλαστικό, το ζήτημα συνεχώς θα επιδεινώνεται.

Έτσι και εμείς λοιπόν φέτος, στην ομάδα του TEDxAUEB διαλέξαμε τους συνεργάτες μας με άξονα την περιβαλλοντική ηθική και συνείδηση. Η Hellas Eco Products δίνει την δική της απάντηση στο πρόβλημα. Η εταιρία ιδρύθηκε με σκοπό την απεξάρτηση των επιχειρήσεων εστίασης από το πλαστικό. Ακολουθώντας τη σύγχρονη παγκόσμια τάση με πρωτοπόρο την ευρωπαϊκή ένωση προτείνουν λύσεις από οικολογικά υλικά. Η στροφή στα βιοδιασπώμενα προϊόντα σε συνδυασμό με την ανακύκλωση είναι μονόδρομος. Με υλικά όπως προϊόντα από PLA, χαρτόνι craft FSC, ζαχαροκάλαμο, σιτάρι, φύλλα φοίνικα, καλαμπόκι και άλλα υλικά από γρήγορα αναπτυσσόμενα φυτά, η εταιρία φέρνει την βιωσιμότητα όλο και πιο κοντά.

Τι σημαίνει λοιπόν βιοδιασπώμενο; Βιοδιασπώμενο είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί σε συνθήκες κομποστοποίησης να διασπαστεί πλήρως. Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση ΕΝ 13342 εγγυάται ότι το υλικό θα ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον υπό τη μορφή οργανικών ουσιών, εντός 90 ημερών. Ακόμη και αν δεν τα ανακυκλώσουμε ή δεν τα κομποστοποιήσουμε θα διασπαστούν στις χωματερές σύντομα. Έτσι λοιπόν, η Hellas Eco Products μας παροτρύνει να αντικαταστήσουμε τις βλαβερές για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικές συσκευασίες με νέες οικολογικές από φυσικά υλικά.

Το συμπέρασμα

Η ποιότητα της ζωής μας πάντοτε θα βρίσκεται στο χέρι μας. Ας μην αφήσουμε την ανθρώπινη αμέλεια και απληστία να μας ζημιώσουν ανεπανόρθωτα. Με συνειδητοποιημένες και οικολογικές αποφάσεις, όπως αυτές που προτείνει η Hellas Eco Products, μπορούμε να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, να επαναφέρουμε το βιοτικό μας επίπεδο σε υγιή και φυσικά επίπεδα. Όπως και εμείς, ανάλαβε δράση τώρα και πάρε το αύριο στα χέρια σου.